Weryfikacja na podstawie allegro

Wszystko o weryfikacjach

Re: Weryfikacja na podstawie allegro

Postprzez dj_manio So cze 21, 2008 12:47

radiesteta napisał(a):A ja nadal nie bardzo rozumiem dlaczego weryfikacja allegro musi polegać na podawaniu swojego hasła. To, że nie jest ono nigdzie zapisywane jakoś mnie nie przekonuje. To jest złamanie elementarnych zasad korzystania zarówno z allegro jak tez innych serwisów Jeśli dobrze rozumiem to ten WebAPI działa tak jak Outlook albo coś takiego ? Ale takie aplikacje mam zainstalowane u siebie na kompie i wiem, ze jak tam zapisuję hasła to są one szyfrowane odpowiednim algorytmem i do tego sam dbam o aktualizacje do antywira i Windy. Czy nie ma sposobów weryfikacji mniej kontrowersyjnych ? Jak komuś sie włamią na konto allegro i poważnie ktoś napsoci będzie zamieszanie i allegro może twierdzić, że złamał regulamin serwisu.

Jeśli sądzisz że metoda weryfikacji jest podejrzana, niebezpieczna czy coś takiego to przecież możesz zaraz po weryfikacji zmienić hasło (bezpośrednio w serwisie Allegro).
dj_manio

Postprzez zbooY Pt cze 27, 2008 11:43

dj_manio napisał(a):
radiesteta napisał(a): Jak komuś sie włamią na konto allegro i poważnie ktoś napsoci będzie zamieszanie i allegro może twierdzić, że złamał regulamin serwisu.

Jeśli sądzisz że metoda weryfikacji jest podejrzana, niebezpieczna czy coś takiego to przecież możesz zaraz po weryfikacji zmienić hasło (bezpośrednio w serwisie Allegro).

to odwrotnie, lepiej zmienic haslo przed weryfikacja na potrzeby tylko weryfikacji a potem wrocic do poprzedniego hasla

jednak najmniej komplikujacym sposobem jest pewien ciag znakow ktory przenosimy do strony "o mnie"
Swistak najpierw mial pierwszy sposob a potem drugi
dzieki temu drugiemu nie trzeba odswiezac weryfikacji
pzdr
zbooY

Postprzez krisu Pt cze 27, 2008 20:56

Nie przeceniajmy zbytnio wiarygodności czystej historii na allegro z kilkunastoma, czy nawet kilkudziesięcioma pozytywami - pamiętajcie że kupując na allegro kupujący płaci z góry, więc tak zebrane pozytywy nie musza wiele znaczyć (po prostu dużo konsumuje ;). Co innego duża ilość pozytywów za sprzedaż, najlepiej solidny sklep. Oczywiście im większa aktywność na allegro tym lepiej.
Z innej strony - praktycznie nie ma szansy, że poprzez allegro będziemy mogli w jakikolwiek sposób dyscyplinowac frauda.
krisu

Postprzez mateo00 Cz lip 17, 2008 23:29

Mam do Was jedno pytanie techniczne. Czy dane o komentarzach są aktualizowane samoistnie po jakiś określony przez skrypt czas, czy może trzeba się "ponownie zweryfikować" i wtedy dane są odświeżane?
... i owoc żywota Twojego je ZUS
mateo00

Postprzez pepetoja Cz lip 17, 2008 23:41

mateo00 napisał(a):Mam do Was jedno pytanie techniczne. Czy dane o komentarzach są aktualizowane samoistnie po jakiś określony przez skrypt czas, czy może trzeba się "ponownie zweryfikować" i wtedy dane są odświeżane?

Dane sa na dzien zalogowania i nie sa odswiezane - trzeba samemu odswiezyc wchodzac na allegro
pepetoja

Postprzez Miky Wt wrz 16, 2008 23:25

Odświeżę może trochę temat i zapytam:
Czy Kokos mógłby podczas weryfikacji konta Allegro sprawdzić i porównać dane użytkownika Allegro typu imię, nazwisko, miejscowość? Żeby ludzie nie weryfikowali kont kolegów itp...
Miky

Postprzez severson Śr wrz 17, 2008 10:17

Z drugiej strony: sprzedający dostaje mniej negatywów (w stosunku do tego co powinien), bo jest (chory) zwyczaj, że kupujący wystawia jako pierwszy.
Z tego samego powodu kupujący dostają negatywy za nic.

Taki człowiek kupuje jakąś "bziumbziawkę", kupujący wysyła mu po dwóch miesiącach zepsutą, i teraz ma wybór:
a) nie wystawi negatywa (sprzedającemu się upiecze),
b) wystawi negatywa i dostanie zwrotny za nic (może być z kłamstwami).

Czyli (dane statystyczne zmyślone) kiedy sprzedający ma trzy negatywy, to powinien mieć dziesięć, jeśli kupujący ma trzy to powinien mieć jeden ;]
severson

Postprzez Mhelkir Śr wrz 17, 2008 12:00

Prawda, sam nie wystawiłem nieraz negatywa by nie dostać zwrotnego, bo młode konto i chciałem mieć ładny rating pozytywów ;)
a czasem trafiałem na jeszcze lepszy numer: sprzęt (dual sim card za 9zł) nie działał, ale w karcie gwarancyjnej kolesia/sklepu sobie zaznaczyli że za jak dostaną sprzęt bez wad to za pracę zbędną serwisu naliczają 30,5zł kosztów o.o
i jako kupujący miałem do wyboru - przełknąć stratę 9złotych +koszt wysyłki, lub wystawić negatywa i dostać zwrotnego (u kolesia co prowadzi sklep taki negatyw to nic, u mnie byłaby to od razu z jedna ósma komentarzy), lub wysłać(koszty) do naprawy i liczyć się z tym że do mnie wróci z rachunkiem 30 zyli (podmienili by na nowy a i tak mogliby rachunek wystawić, bo pierdółka taka że nie zobaczysz różnicy miedzy nową a używaną, no chyba ze tasiemkę łączącą miejsca na karty połamiesz - ale wtedy jeszcze wchodzi uszkodzenie z winy użytkownika)
zatem rating allegro pozostawia wiele do życzenia :roll:
Mhelkir

Postprzez Miky Śr wrz 17, 2008 13:16

Ale dobrze byłoby mieć pewność, że te np. 100 nie do końca sprawiedliwych komentarzy pozytywnych należy do pożyczkobiorcy a nie do jego znajomego, bo np. nasz pożyczkobiorca ma same negatywy albo zawieszone konto i się nie chce przyznać...
Miky

Postprzez severson Śr wrz 17, 2008 15:23

dj_manio napisał(a):Jeśli sądzisz że metoda weryfikacji jest podejrzana, niebezpieczna czy coś takiego to przecież możesz zaraz po weryfikacji zmienić hasło (bezpośrednio w serwisie Allegro).

Ok, umówmy się online, dasz mi hasło do kokosa/Allegro/Twojej poczty, ja się zaloguję, a ty potem za pół minuty to hasło zmienisz. Zgadzasz się?

Gdyby (jak to mówią ludzie z Microsoftu) "złośliwy uzytkownik" dobrał się do skryptów na kokosie, to by mógł w kilka sekund w czasie weryfikacji tak ci narobić bubu na Allegro, że byś się długo nie zorientował, a potem jeszcze dłużej próbował odkręcać ;]
severson

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Weryfikacja użytkowników