Weryfikacja na podstawie allegro

Wszystko o weryfikacjach

Re:

Postprzez Igomi Pt cze 06, 2008 09:19

faron4 napisał(a):Weryfikacja na Allegro kompletnie nic dla mnie nie znaczy. Kolejne pseudozabezpieczenie.
Sama weryfikacja też się mi nie podoba. Dlaczego ja mam kokosowi podawać moje hasło?? NIGDY!

Kolego... widzę, że kompletnie nie rozumiesz idei weryfikacji przez allegro. Jeżeli chcesz, żeby ktoś, kto kompletnie Cię nie zna, pożyczył Ci jakieś pieniądze, to musisz mu o sobie coś powiedzieć... Uwierz mi, że w tych czasach tylko idiota pożycza pieniądze, bo Ty masz ladny opis.. Postaw się przez chwilę w pozycji potencjalnego inwestora.. Komu pożyczysz pieniądze? Osobie ze zweryfikowanym kontem na allegro z np. 100 pozytywnymi komentarzami, czy kolesiowi, który pisze "zawsze spłacam wszystko na czas"? Ja mogę sobie napisać, że pilem wódke z Kwaśniewskim...:) Jak najbardziej realne... ale jak mnie sprawdzisz?
Igomi

Re: Weryfikacja na podstawie allegro

Postprzez Kuba Pt cze 06, 2008 09:27

COB napisał(a):Czy ja dobrze przeczytałem, że trzeba podać swoje hasło do konta allegro?! Powiedzcie proszę, że to nie prawda.

Witam.
A jak Pan sobie wyobraża zweryfikowanie podanego nicka z allegro? Z jednej strony oczekują Państwo, aby weryfikacje były rzetelne i dawały poczucie bezpieczeństwa i prawdziwości danych. Z drugiej strony dziwią się Państwo, że trzeba podawać jakieś dane. Właśnie dlatego weryfikacja jest dobrowolna i przede wszystkim bezpłatna.
Osobiście korzystam z kokosa jako PB i nie widzę najmniejszego problemu w podaniu danych do systemu allegro. I nie ma to związku z pracą u operatora kokosa. Po prostu kiedy chcę pożyczyć pieniądze, udowadniam Inwestorom swoją wiarygodność.

Pozdrawiam i z góry przepraszam za osobistą dygresję.
Uprzejmie informuję, że nie odpowiadamy na wiadomości prywatne. Indywidualne zapytania proszę kierować na adres kontakt@kokos.pl
Kuba

Postprzez COB Pt cze 06, 2008 10:19

Dwa punkty z regulaminu allegro:

W jakich sytuacjach konto Użytkownika może zostać zawieszone?

Zawieszenie konta Użytkownika jest na ogół konsekwencją naruszenia zasad, które obowiązują na Allegro (a w szczególności Regulaminu Allegro). Konto może być zawieszone na czas określony lub nieokreślony.

Najczęściej występujące powody zawieszenia konta:

* niepełne lub nieprawdziwe dane kontaktowe (imię/nazwisko, firma, adres, numer telefonu),
* zmiana właściciela konta (przekazywanie zarejestrowanych kont nie jest dozwolone),
* udostępnianie konta innym osobom (więcej informacji),
* wielokrotne wystawianie przedmiotów, które znajdują się na liście towarów zakazanych i dopuszczonych warunkowo,
* wielokrotne naruszanie polityki dot. wystawiania i opisów aukcji,
* używanie wielu kont w sposób niezgodny z zasadami (więcej informacji),
* półtoramiesięczna blokada sprzedaży,
* wysyłanie ofert handlowych do innych Użytkowników bez ich wcześniejszej zgody i inne rodzaje tzw. spamu,
* usunięcie danych osobowych z bazy danych (na prośbę Użytkownika),
* inne, poważne naruszenie Regulaminu Allegro.

Ponadto konto Użytkownika jest zawieszane automatycznie, gdy:

* liczba punktów otrzymanych za komentarze spadnie do -3 lub niżej;
* Użytkownik otrzyma trzy ostrzeżenia w wyniku procedury zwrotu prowizji, uruchomionej przez trzech różnych Sprzedających.

Przy zawieszeniu konta usuwane są wszystkie trwające aukcje Użytkownika i wszystkie złożone przez niego oferty. Użytkownik, którego konto zostało zawieszone, nie może korzystać z większości usług Allegro (więcej informacji). Nie może też bez zgody Allegro zarejestrować się ponownie. Jeśli Twoje konto zostało zawieszone i chcesz uzyskać więcej informacji, odpowiedz na e-mail z informacją o zawieszeniu.

Nawet allegro nie pyta o hasła do swojego serwisu!

"Zespół Allegro nie pyta o hasła!

Pracownik serwisu Allegro nigdy nie zapyta Cię w korespondencji e-mail o hasło do konta. Jeśli otrzymałeś taką prośbę od kogoś, kto podaje się za przedstawiciela Allegro, nie podawaj hasła i skontaktuj się z nami. "

Radzę wszyskim osobom, które udostępniają hasło żeby się zastanowiły. Myślę, że bez problemu za takie działanie mogą oni zablokować konto! Nie wspominając już o złamaniu głównej zasady bezpieczeństwa.

Sprawę można było rozwiązać tak jak to jest robione na innych portalach aukcyjnych. Opisałem to na początku wątku.
Teraz wystarczy tylko czekać aż allegro zajrzy na kokos. Czemu przy weryfikacji konta w banku nie potrzeba podawać hasła do tego konta? Czy ktoś by takie hasło podał? Dla mnie sytuacja jest identyczna.
Niezależne Forum Social Lending - http://SocLen.pl
Serwis informacyjny poświęcony pożyczkom bezpośrednim - http://SocLen.info
COB

Postprzez Asiorka Pt cze 06, 2008 11:16

pytanie czy to hasło podawane na kokos.pl trafia do jakiejś bazy/jest gdzieś zapisywane w taki sposób, że kokos.pl może je w każdym momencie "odtworzyć"?
Asiorka

Postprzez Kuba Pt cze 06, 2008 11:22

Asiorka napisał(a):pytanie czy to hasło podawane na kokos.pl trafia do jakiejś bazy/jest gdzieś zapisywane w taki sposób, że kokos.pl może je w każdym momencie "odtworzyć"?

Witam.
Po raz kolejny informuję, że nie zapisujemy Państwa hasła i nie mamy do niego dostępu. Postaram się zdobyć z działu technicznego krótki opis zasad funkcjonowania tej weryfikacji. Jeżeli mi się uda, umieszczę tu stosowną informację.

Pozdrawiam.
Uprzejmie informuję, że nie odpowiadamy na wiadomości prywatne. Indywidualne zapytania proszę kierować na adres kontakt@kokos.pl
Kuba

Postprzez pepetoja Pt cze 06, 2008 11:43

Moim zdaniem dziala to tak:

Weryfikacja polega na spr, czy podane haslo i login umozliwiaja zalogowanie sie na allegro - jezeli tak, wybrane dane z allegro wyswtetlane sa w kokos. Kokos nie zapisuje tych danych - wiec bez obaw. Pytanie tylko, skoro nie zapisuje, to czy aktualizuje dane np. za tydzien - tj. skad za tydzien po weryfikacji na allegro zna aktualna liczbe komentarzy dla usera na allegro? A jak ktos zmieni w miedzyczasie haslo na allegro. Podejrzewam, ze jedyna uzytecznosc tego narzedzia, to potwierdzenie, ze dany user kokosa ma login xxx na allegro. A potem trzeba zalogowac sie na allegro i uaktualnic dane, dysponujac loginem juz sprawdzonym (przy zalozeniu, ze podajacy login i haslo nie wszedl w ich posiadanie nieuczciwie)

Prosba o potwierdzenie lub sprostowanie przez Konsultanta
pepetoja

Postprzez Kuba Pt cze 06, 2008 12:20

Witam.
Uprzejmie informuję, że weryfikacja allegro opiera się na ogólnodostępnym webapi wystawionym przez allegro.pl (webapi.allegro.pl). Możemy zatem śmiało zachęcić do weryfikacji, która jest dobrowolna i bezpłatna. Podane dane, szczególnie hasło, nie są rejestrowane w bazie danych systemu kokos.pl. Wynik weryfikacji jest aktualny tylko w momencie jej przeprowadzenia. Użytkownik może ponownie skorzystać z weryfikacji w dowolnym momencie (zakładka "weryfikacja allegro").
Kuba

Postprzez Asiorka Pt cze 06, 2008 14:17

dziękuję !
takich odpowiedzi się spodziewałam :)
Asiorka

Postprzez pepetoja Pt cze 06, 2008 16:41

Konsultant1 napisał(a):Witam.
Wynik weryfikacji jest aktualny tylko w momencie jej przeprowadzenia. Użytkownik może ponownie skorzystać z weryfikacji w dowolnym momencie (zakładka "weryfikacja allegro").

Warto wiec, by znana byla data ostatniej weryfikacji, skoro ktos sie nie chwali.
Pzdr
pepetoja

Postprzez samurai_mivec So cze 07, 2008 12:47

Konsultant1 napisał(a):Witam.
Uprzejmie informuję, że weryfikacja allegro opiera się na ogólnodostępnym webapi wystawionym przez allegro.pl (webapi.allegro.pl). Możemy zatem śmiało zachęcić do weryfikacji, która jest dobrowolna i bezpłatna. Podane dane, szczególnie hasło, nie są rejestrowane w bazie danych systemu kokos.pl. Wynik weryfikacji jest aktualny tylko w momencie jej przeprowadzenia. Użytkownik może ponownie skorzystać z weryfikacji w dowolnym momencie (zakładka "weryfikacja allegro").

Moim skromnym zdaniem wystarczyło by aby PB podał w kokosie swój login do allegro (bez hasła) i został poproszony o umieszczenie na stronie "O mnie" pewnego wygenerowanego ciągu znaku np w kolorze białym który był by nie widoczny na stronie, ale pozwalał by kokosowi zweryfikować to że jest właścicielem danego konta. Można by było umieścić przykładowy kod który ma wkleić na stronie o mnie, każdy sobie by z tym poradził. Widać jak się chce to można ;)
www.mivecsoft.pl
samurai_mivec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Weryfikacja użytkowników